Roadtrip US

En reseblogg

Everglades träskmarker - torsdag 13 november 2014

Publicerad 2014-11-16 03:45:00 i Allmänt,

Vi startade tidigt från Land´s End för att få ut så mycket som möjligt av dagen. Vi hade stora förhoppningar på att få se både alligatorer och krokodiler på vår färd....för just i träskmarkerna nere i Everglades lever båda dessa arter gemensamt. Kanske kommer vi också att få se en och annan "American Eagle" och absolut högst på önskelistan står PANTER men sannolikheten att få se detta djur i dagsljus är nog dessvärre lika med noll. Så skygga djur visar sig inte i onödan. Fåglar däremot skall vi nog kunna få se en hel del av, bland annat den speciella "Anhingan" som vi såg första gången på vår premiärtur till Florida år 1991. På svenska kallas den för "ormhalsfågel" på grund av att när den simmar så har den bara sin långa hals ovanför vattnet och kan liknas vid en orm. Anhingan sitter annars oftast på trädgrenar med sina stora vingar utfällda för att torka dem i solen. 
Det verkar bli en varm dag, den varmaste sedan Sara kom på besök och då byter vi stranden moti bilen...hm, men vi ser med spänning fram mot vad som komma skall. Temperaturen är uppe 81F vilket motsvarar ca 27 grader när vi strax efter Naples svänger av ner mot väg 41 som skall vara en "scenic route" för det rika och vilda djurlivet i Everglades. På bensinstationen som vi stannar på för att tanka får vi tipset att bara köra utmed vägen och strunta i att åka in i någon av alla de parker som finns. Vi litade dock inte riktigt på det tipset utan valde att köra in i första bästa State Park - parkerade bilen och gav oss iväg på en stig eller "trail" som de kallas. Rejält varmt var det, kändes som temperaturen stigit ytterligare och vi kände oss inte direkt trygga där vi gick alldeles själva på boardwalken som skulle ta ca 45 minuter att trampa runt. Bara tanken på vad den kvinnliga parkvakten hade sagt när vi körde in i parken gjorde oss mer och mer nervösa, man kunde förutom en mängd fåglar få se både "gators, snakes, bears, and panters.....Efter en stund kom vi fram till en utsiktsplats men vi såg tyvärr inget mer spännande än några små fiskar och fåglar ute i träsket.  Vi stod tysta en stund och spanade tills vi plötsligt hörde ett rejält hest "vrål" en bit in i träskmarken. Bara tanken på vad det kunde vara gjorde att vi bestämde oss för att bege oss tillbaka till bilen - vi hade nämligen läst på att en panter är oförmögan att ryta och att den istället väser, morrar och spinner.....
Strax innan vi kom fram till parkeringen så mötte vi en familj som sett en liten tvättbjörn högt uppe i ett träd! De var väldigt oense om björnens storlek men vi var lika imponerade oavsett storleken på djuret.....
När vi satt oss tillrätta i bilen såg vi plötsligt något som rörde på sig ovanför vattenytan framför oss...alla kastade sig ut ur bilen igen! Först trodde vi att det var alligatorer vi hade framför oss men det visade sig att det vi såg var en stor manatee familj som tydligen brukade ta sig in till den lilla "sjön" runt parkeringen. Lite längre bort simmade dock en rejält stor alligator då krokodilerna endast finns i saltvatten!
Allt detta fick vi vidimierat av "Indiana Jones", en naturvårdare på plats. Mannen såg ut som en yngre kopia av den kända filmfiguren med en rejäl hästsvans under cowboyhatten! Jag hade gärna fotograferat honom men det kändes inte riktigt rätt läge att ta upp kameran och börja plåta. Naturvårdaren visste verkligen ALLT man behövde veta om crocs & gators, fiske mm.  Samspråkade också men en trevlig engelsman som rest runt tillsammans i Everglades med sin fru under en veckas tid. Även han tyckte att vi bara skulle åka vidare på 41:an och stanna till där det fanns utsiktsplatser - man behövde definitivt inte betala några parkavgifter för att få se alligatorer det vågade han garantera!  Vi tackade för oss och körde vidare och vi behövde verkligen inte åka många meter innan vi fick se alligatorer. Ryktet talade sanning den här gången! Vi har fått se så många vilda alligatorer att vi är mer än nöjda. Man kan faktiskt med fördel få se det vilda djurlivet i Everglades utan att betala. Det finns ett antal trevliga ställen att stanna till på utmed 41:an eller så åker man in i någon av alla State Parks som erbjuds. Ett tips är dock att undvika de mer turistiska "swamp boat tours" där man får sitter på en båt med öronskydd för att inte bli döv under den korta och stressiga båtturen!  Vi fick även se en mängd olika fåglar så nu kan vi med gott samvete ägna oss lite åt bad och shopping.  
När vi skulle gå tillbaka till bilen efter att på nära håll ha skådat det intressanta djurlivet så fick vi se ett annat kul djur som gav oss ett riktigt gott skratt! I förarsätet på en bil som stod parkerad med motorn på satt en stor gul labrador! Husse och matte var förmodligen iväg och studerade fåglar eller alligatorer och eftersom hundar inte var välkomna på området så fick deras fyrbente vän stanna i bilen. Detta hade ju varit totalt omöjligt om inte bilen och dess AC varit igång....så behandlar man sitt djur i USA.
På väg igen mot Miami och Fort Lauderdale. Vi lär dock behöva äta något mer matigt efter den lunch vi fick oss serverade på Joanie´s Blue Crab Cafe, tidigare idag. Ett riktigt "bottenapp" skulle man kunna säga. Hälften av rätterna på menyn fanns inte att beställa ( bland annat restaurangens huvudrätt "Joanie´s Blue Crab Sandwich/salad") och då var vi ändå bland de första gästerna. Servitrisen på stället var dessutom bara "too much" med sin skrikigt, skräninga röst som överröstade allt och alla på restaurangen. man fick rysningar längs med ryggen när man hörde hennes stämma! Krabba och alligator erbjöds gästerna i en mängd olika friterade varianter men alla i sällskapet valde kycklingrätter. Restaurangen hade som prydnad en gammal toastol utanför som tydligen vissa gäster använt sig av i nödfall (om man får tro fotografierna som prydde damtoalettens vägg)
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vi är ett medelålders par från Göteborg som skall genomföra vår livs resa - en roadtrip i US. Äventyret startar med några dagar i New York innan vi tar inrikesflyget vidare till San Francisco. Väl på plats, väntar en Ford Espace på att få ta oss med på den berömda Highway no.1 ner mot Los Angeles. Efter att ha utforskat mytomspunna platser som Hollywood, Beverly Hills, Venice Beach, Marina Del Ray så styr vi kosan österut igen. Vi hoppas på att få besöka många fler spännande orter som Las Vegas, Grand Canyon, Alberquerque, Dallas, Houston, New Orleans innan vi avslutar vår resa med en veckas sol och bad i vårt älskade Florida. Välkommen att följa oss under vår resa....

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela