Roadtrip US

En reseblogg

Summering

Publicerad 2014-11-26 20:54:00 i Allmänt,

Nu är vi tillbaka hemma i gamla "Svedala" igen! Vi blev så fint mottagna av döttrarna som hämtade oss på Landvetter och väl hemma igen hade de fixat en god brunch som smakade ljuvligt för två hungriga & trötta resenärer som inte lyckats sovit en blund under hela tillbakaresan!  Efter detta mottagande fick vi lov att vila oss en stund innan det var dags för en liten hundpromenad med vår gamla tokstolle till hund som var mer eller mindre i extas efter vår hemkomst. "Gamhunden" som medicinerar för sina stela leder, fullkomligt studsade på två ben av glädje när hon fick återse sin husse och matte efter 8 veckors frånvaro!
Nu ikväll har vi fått provsmaka årets dunderglögg med tillhörande hembakad lussekatt, pepparkaka med ädelost och hemmagjord kola. Till middag har vi avnjutit en underbar torskrygg och till efterrätt serverades en nybakad pepparkakstårta med lingonsmousse. Vi kan väl lugnt säga att vi har blivit väldigt ompysslade - och fullproppade med mat!!! Ett hjärtligt och stort TACK tjejer - ni är BÄST!
 
För att kortfattat summera vår roadtrip i US så kan vi lugnt säga att vi har haft en fantastisk tur - vi har inte råkat ut för något större problem, inte ens ett däck har vi behövt byta och då har vi ändå kört närmare 600 mil och inte alltid på de bästa av vägar. Vi var lite fundersamma över vad som skulle kunna hända om bilen inte skulle klara påfrestningen att köra ner för ravinen till Coloradofloden men det var väl egentligen enda gången vi var direkt oroliga. Vi kan bara varmt rekommendera USA som resland. Man klarar sig väldigt bra att vara turist på egen hand men självklart så skall man vara lite försiktig och kanske inte alltid vara så blåögd som vi som svenskar gärna kan vara ibland. Det man upplever som ofarligt och beskedligt i dagsljus kanske inte riktigt är detsamma efter mörkets inbrott. Undviker man att "sticka ut" och ge sig in på okänd mark så är US ett tryggt land att resa i. Alla är väldigt hjälpsamma och vi har nog inte träffat någon som inte varit vänligt inställd till oss, som skandinaver.
 
Några speciella vyer har etsat sig fastpå näthinnan- exempelvis sheriffen som kom fram till en trafikolycka som stoppade upp trafiken i båda körriktningar pga att en av olycksbilarna stod kvar mitt på vägen. Sheriffen kom med sin stora svart/vita polisbil från "Los Angeles County" - backade upp bakom den krockade bilen, tog sats och knuffade helt enkelt bilen av vägen - här behövdes ingen bärgningsbil - Voilá, så var vägen plötsligt trafikerbar igen! Helt underbar scen - kändes lite som tagen ur en gammal svart/vit Jaques Tati film!
 
En annan är min egen förvånade min när jag beställer en cheeseburgare inne på McDonalds (the one and only under hela resan) "Cheeseburger, water, no meal". Jag får vänta oerhört länge på leverans av min burgare - de som beställt hela mål får sina beställningar långt innan min ostburgare kommer till bordet. När jag väl öppnar min lilla pappersinlindade ostburgare så tror jag först att det är ett misstag, det finns verkligen inget annat än en skiva cheddarost och en stor klick ketchup i mitt lätt, rostade hamburgerbröd. När jag återigen går fram till kassan och frågar efter själva hamburgaren så får jag ett surt svar av damen bakom disken;  jag tyckte du sa "no meat! Nåja.....nog för att jag inte är något språkgeni men nog har jag lyckats beställt mer svåra rätter än så tidigare och det har jag lyckats klara galant! Vem beställer en varm skiva ost i ett hamburgerbröd??? 
 
Ytterligare en goding handlar återigen om min ålder....som ni kanske kommer ihåg så blev jag ytterst förnärmad vid ett tillfälle då vi handlade en lunchsallad på Whole Food. Den unge mannen bakom kassan frågade ju mig om jag tagit del av dagens erbjudande och när jag undrade vilka erbjudande han talade om så visade det ju sig gälla för pensionärer....hm! När vi shoppade loss på en TJ Maxx så blev jag lite förvånad när jag kom fram till kassan för jag trodde att jag hade lyckats räkna ut vad kalaset skulle sluta på - momsen inkluderad. Av någon anledning så blev det en något lägre summa än jag fått det till så när jag studerade kvittot lite närmare så visade det sig att jag hade fått en senior 55+ rabatt = 10% extra på mitt totala köp. Jag ser tydligen äldre ut än mina 53 fyllda. Något både maken och dottern skrattat gott åt ........
 
Om vi skall vara lite mer seriösa och fundera över favoritresemålen under vår roadtrip så hör nog walken över Golden Gate bron och sträckan San Francisco --> Venice Beach till de absoluta favoriterna. 
 
Golden Gatre Bridge - San Francisco  Här går vi på en enormt trafikerad och STOR bro mitt över Stilla Havet - det inte för inte som man känner sig som en ynka liten myra.....
 
 
A1 mellan San Francisco - Los Angeles. Sträckan längs utmed Stilla Havskusten hamnar tillsammans med Golden Gate bron högst på listan. Själva sträckan i sig är väldigt vacker som den är men om man också väljer att göra små avstickare som vi gjorde på vissa utvalda ställen så får man verkligen mersmak. Det är så otroligt vackert överallt och eftersom man inte valt att exploatera området för turism så är det många fantastiska naturupplevelser genom orörda områden. Kör inte A1 i ett sträck, förläng perioden och gör minst ett gärna två-tre stopp med övernattningar och njut av alla state parks som erbjuds. Man betalar för en park och får gratis entré till flera parker under ett och samma dygn.
 
Coloradofloden- detta var en mycket speciell bekantskap. En oerhört svårframkomlig kantig, krokig och stenig väg som bar rakt ner mot till floden med det rödfärgade, kalla, vattnet. Det var varmt, dammigt och syrefattigt, en speciell känsla, svår att återge, måste upplevas. Det kändes verkligen som att man befann sig vid jordens slut eller vid dess början och att man var fast nere i klykan. Lite varning för klaustrofobikänsla....
 
 
Venice Beach- sjukt galet, i en härligt, tokig miljö. Här händer verkligen något hela tiden, stället fullkomligt "kokar". En rekommendation; var här under DAGTID. 
 
 
Grand Canyon var kanske något av det mäktigaste vi skådat - känslan som man upplevde i maggropen när man stod och såg ut över stupen kan jag förnimma än idag....
 
 
Historic route 66 - en tillbaka blick från the "Main Street of America" som den också kallades. Route 66 stod
färdig i november 1926 och sträckan trafikerades mellan Chicago, Illinois och Santa Monica i Kalifornien..Här kan man riktigt känna vinddraget från förr och tack vare att några få människor tagit sig an att bevara gamla caféer och bensinstationer så kan man än idag få möjlighet att träda in i en retromiljö som tar en tillbaka till tidigt 50-tal med fungerande gamla jukeboxar, "coke" kylboxar och härliga gamla reklamskyltar (man kan även köpa med sig nytillverkade metallskyltar i retro stil)  Helt underbart tokroligt på sina ställen....
 
 
New Orleans - jazzmusikens Mecca men också här finns mycket droger och missbruk som visar sig efter mörkrets inbrott 
 
 
 
 
 
 
 
Sedona- här var bergen mer lättillgängliga än på andra ställen, det fanns mängder av trevliga trails för motionären till den mer vane bergsklättraren.  
 
 
I Las Vegas fanns verkligen ALLT och inget - dvs, allt är konstgjort men ändå väldigt vackert på ytan och väldigt amerikanskt....alla casinon påminner om tragiska spelmissbruk samtidigt som människorna här verkligen lever i drömmen om att bli miljonär!
 
Nu har det blivit dags att ställa ner resväskorna i källaren ett tag - vem vet, VART vi reser härnäst eller OM vi reser igen, men vi vet att vi gjort en av vårt livs största resor så här långt och att vi inte ångrar en endaste dag!
Ett stort TACK för att just du har följt oss under vår färd - hoppas att vi har lyckats att inspirera någon till att göra någon liknande tripp. Tveka inte att fråga om det är något du/ni undrar över - kan vi hjälpa till så gör vi gärna det! Jag fick just ett mail från Resort Rentals på Treasure Island som undrade om de fick lägga ut några av mina foton på sin hemsida - alltid roligt när man kan glädja någon annan!  
 
Carpe Diem
 
 

Om

Min profilbild

Vi är ett medelålders par från Göteborg som skall genomföra vår livs resa - en roadtrip i US. Äventyret startar med några dagar i New York innan vi tar inrikesflyget vidare till San Francisco. Väl på plats, väntar en Ford Espace på att få ta oss med på den berömda Highway no.1 ner mot Los Angeles. Efter att ha utforskat mytomspunna platser som Hollywood, Beverly Hills, Venice Beach, Marina Del Ray så styr vi kosan österut igen. Vi hoppas på att få besöka många fler spännande orter som Las Vegas, Grand Canyon, Alberquerque, Dallas, Houston, New Orleans innan vi avslutar vår resa med en veckas sol och bad i vårt älskade Florida. Välkommen att följa oss under vår resa....

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela